Bestaat gezonde suiker?

Bestaat gezonde suiker?

Over suiker is heel wat te doen. Het is slecht voor je tanden, het maakt je dik en verhoogt het risico op allerlei soorten ziektes. Toch wordt deze verslavende zoetmaker aan allerlei producten toegevoegd. Er zijn heel wat alternatieven voor geraffineerde suiker, maar bestaat er wel zoiets als gezonde suiker? 

Geraffineerde suiker

De suiker die aan een groot deel van de producten in de supermarkt wordt toegevoegd, is geraffineerde suiker. Waarschijnlijk heb jij zelf ook geraffineerde suiker in je keukenkastje staan. Dit is suiker die flink bewerkt wordt voor hij gebruikt wordt, niet bepaald een gezonde suiker, voor zover dat al bestaat.

Natuurlijke suiker

Natuurlijke suiker is eigenlijk een verwarrende naam. Tenslotte is geraffineerde suiker ook natuurlijk, het komt immers uit de natuur. Het wordt weliswaar bewerkt, maar ook suikers die wij als natuurlijk bestempelen, worden (minimaal) bewerkt. Het gaat er om dat geraffineerde suiker echt flink wordt bewerkt voor wij het in ons lichaam krijgen. Suikers waarbij dat niet gebeurt, zijn ´natuurlijke suikers´.

Gezond?

De vraag is of natuurlijke suikers gezonder zijn dan geraffineerde suikers. Er zijn mensen die zeggen dat het geen verschil maakt, suiker is gewoon suiker. Toch is er wel een verschil tussen de vorm van suiker die je gebruikt. In grote hoeveelheden zijn suikers sowieso niet goed voor je lichaam, maar in kleine hoeveelheden kunnen natuurlijke suikers een stuk minder kwaad. In fruit zitten bijvoorbeeld ook veel suikers, maar hier heb je weinig last van. Sommige mensen krijgen veel klachten van het eten van geraffineerde suiker, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid. Het kan zijn dat deze klachten verdwijnen zodra je overgaat op natuurlijke suikers. Gezonde suiker bestaat echter niet. Ondanks dat je lichaam ook suiker nodig heeft, is het eten van veel natuurlijke suikers echt niet goed voor je. Wanneer je het zo nu en dan gebruikt om iets gezonder te kunnen snoepen, kan het echter zeker geen kwaad.

Voorbeelden van meer gezonde suiker

Voorbeelden van suikers die iets meer gezond, of minder ongezond, voor ons lichaam zijn, zijn palmsuiker, oerzoet, honing en agavesiroop. Je kunt deze suikers kopen bij de natuurvoedingswinkel.

Fotocredits:
Pixabay

Share This