Hoe gezond zijn paprika’s?

Hoe gezond zijn paprika’s?

Paprika’s, iedereen eet ze wel met enige regelmaat; door de salade, in de pastasaus of gewoon als tussendoortje. Deze veelzijdige groente is niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond. Het zit boordevol vitamine C en belangrijke mineralen en bevat weinig calorieën.

Voel je je dus niet zo lekker, ben je aan het bijkomen van een zware training of let je op je voeding? Dan wordt het de hoogste tijd om wat vaker paprika’s in huis te halen!

Paprika’s bij een lage weerstand

Vooral de rode paprika’s zijn echte vitaminebommetjes. Ze bevatten de meeste vitamine C van de meest gegeten groente en fruit in Nederland. Wist  je dat paprika’s bijvoorbeeld meer dan twee keer zoveel vitamine C bevatten als sinaasappels. De vitamine C in paprika’s ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt je weerstand.

Hoe gezond zijn paprika'sNa het sporten

Wanneer je na het sporten een paprika eet, bevordert dat het herstel van je lichaam door middel van natrium, calcium en ijzer. Het natrium in een paprika brengt je vochtbalans weer op peil en reguleert je bloeddruk. Het calcium zorgt voor de onderhoud van je botten en bevordert de goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen. Tenslotte stimuleert het ijzer uit paprika het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. it zuurstof hebben je spieren wel nodig na een intensieve training.

Op dieet

Paprika’s zijn geschikt voor iedereen en passen binnen elk dieet. Paprika’s zijn vet-, suiker-, koolhydraten- en glutenvrij en bevatten bijzonder weinig calorieën. Zo zijn paprikareepjes een heerlijk tussendoortje. Paprika’s blijven lekker fris en stevig, ook als ze gesneden zijn. Je geeft ze dus gemakkelijk mee als tussendoortje wanneer je kinderen naar school gaan. En ’s avonds op de bank kun je in plaats van een zak paprika-chips beter een aantal paprikareepjes nemen.

Paprika groeit vooral in de landen rondom de Middellandse Zee. De meeste paprika’s die we hier eten komen overigens uit Nederlandse kassen.

Recepten

Op onze receptensite zijn een aantal heerlijke paprikarecepten te vinden, bijvoorbeeld paprika’s gevuld met salade. Lekker en in een handomdraai op tafel gezet. Eet smakelijk!

Bron: http://www.voedingscentrum.nl/

Share This