Hoe (on)gezond zijn vitaminepillen?

Hoe (on)gezond zijn vitaminepillen?

De een slikt vitaminepillen omdat het zo gezond zou zijn, terwijl de ander beweert dat het juist helemaal niet goed is voor je lichaam. Natuurlijk heb je vitaminen nodig. Maar zijn vitaminepillen een goede manier om deze vitaminen binnen te krijgen? 

Krijg jij dagelijks genoeg vitaminen binnen? Met de eetmeter van het Voedingscentrum kun je dit gemakkelijk berekenen. Je merkt zo snel aan welke vitaminen en voedingsstoffen je een tekort hebt. Wanneer je structureel te weinig van iets binnen krijgt, kan dit grote gevolgen hebben. Zo kan een ijzertekort leiden tot vermoeidheid en hebben verschillende vitamines invloed op je immuunsysteem.

Vitaminepillen

Vitaminepillen zijn bedoeld om tekorten aan te kunnen vullen. Zo heb je speciale multivitaminen speciaal voor mensen die te weinig vitaminen binnen krijgen en hier snel iets tegen willen doen. Maar ook andere voedingssupplementen zijn in pilvorm verkrijgbaar, bijvoorbeeld zink, ijzer en calcium.

Heb je een tekort?

Je zou zeggen dat er niets mis is met het slikken van wat extra vitaminen. Het is ook zeker goed om een tekort aan te vullen, maar je moet wel op een aantal dingen letten. Ten eerste moet je waken voor een overschot aan vitaminen. Je kunt zeker ook te veel vitaminen binnenkrijgen op een dag. Neem dus alleen vitaminenpillen wanneer je echt een tekort hebt, niet als er al voldoende in je voeding zit.

Voedingsmiddelen

Ten tweede is de werking van de pillen afhankelijk van de manier waarop je ze inneemt. Check altijd even op het etiket wanneer je de pil moet slikken. Sommige pillen werken namelijk het best ´s ochtends vroeg, terwijl je andere pillen beter bij de maaltijd in kunt nemen.

Dit laatste is ook meteen de reden waarom gezegd wordt dat vitaminepillen helemaal niet zo goed zouden zijn. Vitaminen worden namelijk niet altijd even goed opgenomen door het lichaam. Juist de voedingsmiddelen die je tegelijk met de vitaminen neemt, zorgen hier voor. Alleen een vitaminepil is dus niet altijd voldoende. Het blijft dus het beste om je vitaminen gewoon uit groenten en fruit te halen. Zo nu en dan wat aanvulling met een pilletje kan echter absoluut geen kwaad.

Fotocredits:
Pixabay

Share This