Hoeveel suiker mag je per dag?

Hoeveel suiker mag je per dag?

Suiker zit in allerlei producten verwerkt. Je moet hard je best doen om in de supermarkt een boodschappenmandje vol met suikervrije producten te shoppen. Op een dag krijg je dan ook een flinke hoeveelheid binnen. Maar wat is de hoeveelheid suiker die geadviseerd wordt? 

Het is niet verkeerd om helemaal geen suiker te eten. Sterker nog, het is zelfs heel gezond. Suiker voegt namelijk niets toe. Het werkt alleen verslavend en je krijgt er (op lange termijn) minder energie van. Toch is het best lastig om geen suiker te eten. Als je bewust bezig wilt zijn met je eten, kun je het beste naar een percentage van minder dan 5% van je dagelijkse hoeveelheid energie streven. Dat betekent dat je ongeveer 25 gram suiker binnen kunt krijgen. Even ter vergelijking, dat is de hoeveelheid suiker die in één glas Capri-Sun zit, een drankje dat door veel kinderen gedronken wordt.

Ja, dat is even schrikken. Met één glas drinken heb je dus al je volledige hoeveelheid suiker voor een dag binnen. Gelukkig ligt de grens die geadviseerd wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) iets hoger dan de 5% die ze als ideaal aangeven. Deze hoeveelheid ligt namelijk op 10% en dat komt dus neer op een dagelijkse inname van 50 gram. Maar dan nog zijn er heel wat mensen die hier iedere dag weer flink overheen gaan.

Bron:
WHO

Fotocredits:
Pixabay

Share This