Jodium

Jodium

Als je een wond hebt en het moet desinfecteren, behandel je dit met jodium. Maar, jodium zit ook in ons voedsel en heeft hele belangrijke eigenschappen. Wil je weten welke? Lees dan snel hieronder verder!

Wat is jodium?
Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft. Jodium komt voor in zeevis en een beetje in eieren.

In Nederland zit er van nature niet veel jodium in eten en drinken. Daarom wordt jodium toegevoegd aan:

  • keukenzout (Jozo)
  • dieetzout met een laag natriumgehalte
  • bakkerszout voor het bakken van brood
  • ontbijtgranen en broodvervangers zoals beschuit, knäckebröd, crackers, en ontbijtkoek
  • zout in vleeswaren

Een jodiumtekort komt alleen voor als iemand weinig brood eet (in biologisch brood zit trouwens ook geen jodium) of geen zout gebruikt waar jodium in zit. Hierdoor kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen. Bij kinderen leidt het tot een groeiachterstand, een verminderd leervermogen en soms tot dwerggroei.

Gezondheidseffecten
Jodium is belangrijk voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Te weinig jodium
De meeste Nederlanders krijgen voldoende jodium binnen via het eten. In de schildklier zit een grote voorraad jodium, waarmee je jaren vooruit kunt. Wie te weinig jodium binnenkrijgt, merkt dat pas na jaren. Een jodiumtekort ontstaat als iemand geen zout gebruikt waar jodium in zit en weinig brood eet. Door tekort aan jodium kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Bij kinderen kan het leiden tot een groeiachterstand, een verminderd leervermogen en soms tot dwerggroei (cretinisme).

Te veel jodium
De meeste mensen kunnen een teveel aan jodium in het eten zonder problemen verdragen. Alleen mensen met een jodiumtekort of een schildklierafwijking kunnen gevoelig reageren op een te grote hoeveelheid jodium. Bij deze mensen kan dit de werking van de schildklier verstoren.

Voedingsadvies
Normaal gesproken zijn 6 boterhammen per dag genoeg om voldoende jodium binnen te krijgen. Zelf ben ik niet zo’n fan van veel brood eten dus het is ook van belang om regelmatig zout (opletten dat deze wel jodium bevat) en zeevis te eten. Ook kun je kelp en zeewier tot je nemen, wat ook een perfecte bron van jodium is!

Bron

Share This