Jodiumtekort is een serieus risico

Jodiumtekort is een serieus risico

Jodiumtekort is een serieus risico als je geen brood eet. Dit stelt de Rotterdamse hoogleraar schildklierziekten, Robin Peeters, van het Erasmus MC.

Al jaren lang wordt er door dieetgoeroes aangeraden om te stoppen met brood eten omdat dit tot plotselinge stijging van de bloedsuikerspiegel leidt. Ook gluten in brood zouden een bron zijn van verschillende onduidelijke klachten.

Ook wij hebben hier over geschreven maar het waarschijnlijk toch goed om een en ander te nuanceren en eens kritisch te kijken naar de risico’s op jodiumtekort. Volgens Peeters krijg je te weinig jodium binnen als je een broodvrij dieet zou volgen.

Zwangere vrouwen

Vooral zwangere vrouwen zijn een risicogroep. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat van moeders met een zeer ernstig jodiumtekort de het kind gemiddeld wel 10 to 12 IQ punten achterblijven. Vooral de eerste maanden van de zwangerschap zijn hierbij cruciaal.

Planetfem - Jodiumtekort is een risicoOok mensen die geen brood eten vanwege een glutenallergie of een dieet moeten oppassen. Een structureel tekort aan jodium kan leiden tot een vergrote schildklier waardoor deze hinderlijk gaat drukken op de slokdarm. In zo’n geval zal de schildklier verwijderd moeten worden en zal de patiënt voor de rest van zijn leven schildkliermedicijnen moeten slikken.

Jodium is toegevoegd in het bakkerszout. Hierdoor hebben we gemiddeld aan zo’n 6 sneetjes brood per dag genoeg. In andere voedingsmiddelen zit veel minder jodium waardoor je daarvan veel meer zou moeten innemen om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te halen. Zo zou je om dat te evenaren maar liefst 14 glazen melk moeten drinken of acht eieren moeten nemen. Dat doet natuurlijk ook niemand.

Speltbrood

Speltbrood en glutenvrije broden zijn de laatste jaren een stuk populairder geworden. Helaas bevatten deze broodsoorten minder jodium dan de gewone broden. Ook ontbijtvervangers als havermout voldoen niet als volledig broodvervanger. Wit of bruin brood maakt overigens geen verschil voor de hoeveelheid jodium. Mocht je besluiten om hoe dan ook geen brood te eten, neem dan een supplement dat jodium bevat. Dit is gewoon te koop bij de drogist.

Fotocredits: Pixabay.com
Share This