Oliebol of appelflap?

Oliebol of appelflap?

Morgen is het oudjaarsdag en dat betekent dat er heel wat vet eten naar binnen gewerkt wordt. Heb je de eerste oliebollen en appelflappen al achter de kiezen? Natuurlijk zijn ze heerlijk en horen ze echt bij oud en nieuw, maar het is natuurlijk wel een aanslag op je lichaam. Alleen als je dan toch een beetje bewust met je eten bezig wilt zijn, kun je dan het beste kiezen voor een oliebol of juist voor een appelflap? 

Oliebollen en appelflappen zijn allebei ongelooflijk vet. Daarbij strooien veel mensen ook nog eens een flinke hoeveelheid poedersuiker over hun oliebol of appelflap heen. Niet zo gezond dus. Maar omdat je toch moet kunnen genieten in de periode tussen kerst en oud en nieuw, kun je dan maar het beste voor de meest gezonde keuze gaan. Alleen is dat dan een oliebol of juist een appelflap?

Oliebollen zijn minder vet

Veel mensen denken dat appelflappen minder vet bevatten omdat er veel appel in zit, maar niets is minder waar. Appelflappen zijn juist echte caloriebommen. Met één appelflap werk je zo 316 calorieën naar binnen. Als je er nog extra poedersuiker overheen strooit, haal je zo de 400 calorieën. Oliebollen zijn iets minder vet, een kleine oliebol bevat ongeveer 166 calorieën. Overigens zijn deze kleine oliebollen ook iets lichter dan appelflappen, waardoor het verschil per 100 gram iets kleiner is. De hoeveelheid verzadigde vetten is echter wel veel kleiner bij een oliebol. Dit maakt ze iets minder ongezond.

Zelf appelbeignets maken

Overigens zijn zelfgemaakte appelbeignets nog minder vet dan oliebollen en ook wat gezonder doordat hier appel in zit. Wil je dus echt bewust omgaan met alle lekkernijen op oudejaarsavond? Dan kun je het beste zelf de keuken in duiken. Als je zelf oliebollen bakt, kun je ook zelf kiezen welk vet je gebruikt om ze in te frituren.

Fotocredits:
Pixabay

Share This