Vitamine B2

Vitamine B2
Vitamines zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor het lichaam. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Ook zijn ze belangrijk voor een goede gezondheid. Vitamines komen van nature voor in onze voeding. Het lichaam maakt ze niet of onvoldoende zelf.
Vitamine B2 (riboflavine) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B2 speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding. Ook is het van belang voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen. Vitamine B2 draagt bij aan de bescherming van de cellen in het lichaam tegen oxidatieve schade (dit wordt ook wel oxidatie genoemd. Het is schade die veroorzaak wordt door zuurstof. Het is een chemische reactie, vergelijkbaar met het roesten van metaal of het bruin worden van geschild fruit).

Wie

Voor volwassen mannen (19-50 jaar) is de hoeveelheid vitamine B2 vastgesteld op 1.5 milligram per dag en voor vrouwen staat deze op 1.1 milligram per dag. Dit komt overeen met 4 glazen melk.

Wat
Vitamine B is een verzamelnaam voor acht wateroplosbare vitamines die belangrijke rollen spelen in de cellulaire stofwisseling. Lang geleden werd gedacht dat vitamine B één verbinding was, maar later onderzoek wees uit dat het verschillende stoffen waren die vaak samen voorkomen in voedsel. Voedingssupplementen die alle acht B-vitamines bevatten worden vitamine B complex genoemd.

Waar
Belangrijke bronnen van vitamine B2 zijn zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten.

Wanneer
Voor de vitamines van het vitamine B-complex maakt het tijdstip van innemen niet uit.

Waarom
Bij een tekort aan vitamine B2 kunnen er ontstekingen van de huid ontstaan, voornamelijk bij de mondhoeken. Een vitamine B2-tekort kan leiden tot een verlaging van het hemoglobinegehalte en kan vermoeidheidsklachten geven. Dat is riskant: hemoglobine is de rode kleurstof in ons bloed en vervoert zuurstof in het bloed van de longen naar alle cellen in ons lichaam.

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van vitamine B2.

Bron

Share This