Vitamine K2 zorgt voor betere flexibiliteit bloedvaten

Vitamine K2 zorgt voor betere flexibiliteit bloedvaten

Jarenlang is er onderzoek gedaan naar de effecten van de vitamine K2 op onze bloedvaten. Nu is gebleken dat K2 het risico op kalkafzetting in de aderen verlaagt en dat de flexibiliteit van bloedvaten verbeterd wordt. 

Eerder waren al experimenten gedaan met dieren, maar nu blijkt dat ook de aderen van mensen veel baat hebben bij het gebruik van K2. De vitamine zorgt ervoor dat calcium in de botten blijft en niet in de vaten gaat zitten. De vaatstijfheid en afzetting van kalk in de bloedvaten zorgt voor hart- en vaatziekten. Vitamine K2 regelt ook de bloedstolling in het lichaam. Wanneer je een wondje hebt, is het belangrijk dat het bloeden op een gegeven moment stopt. Te snelle bloedstolling is echter weer gevaarlijk omdat het bloedpropjes kan veroorzaken. Regelmatige inname van K2 zou een positieve invloed moeten hebben op je bloedvaten en bloedingen en het risico op hart- en vaatziekten moeten verminderen.

Alleen in welke producten zit nou veel K2? Natto (een Japanse maaltijd) bevat een flinke dosis, maar is voor veel westerse mensen niet bepaald een lekkere maaltijd. Onze Nederlandse kazen komen op een goede tweede plek wat betreft het K2 gehalte. Deze kaas is echter ook erg vet waardoor het niet gezond is om hier veel van te eten. Kwark bevat eveneens veel K2. Eet het liefst de magere variant om niet te veel vet binnen te krijgen. Mocht je weinig van deze voedingsmiddelen eten, dan kun je ook kiezen voor K2 supplementen.

Vooralsnog is het niet duidelijk of er ook negatieve effecten verbonden zijn aan overmatig gebruik van K2. Wel zouden mensen die problemen hebben met hun bloedstolling op moeten passen met het te veel gebruiken van K2. Dit zou het risico op trombose aanzienlijk kunnen vergroten.

Fotocredits:
Vitamin Dummy

Share This