Zijn verse fruitsappen slecht voor je?

Zijn verse fruitsappen slecht voor je?

Een versgeperst sapje van alleen maar fruit zou hartstikke gezond moeten zijn, denk je misschien. Toch is niet iedereen het hier mee eens. Met al die smoothies zouden we uit moeten kijken, zo wordt gezegd. Maar wat is hier nou van waar? 

In eerste instantie lijkt het misschien zo dat versgeperst sap net zo gezond voor je is als losse stukken fruit. Tenslotte gebruik je hetzelfde fruit, alleen maak je er dan een sapje van. Toch is dit niet helemaal waar. In sapvorm komen suikers gemakkelijker los en worden zo sneller opgenomen door het lichaam. Bovendien zou het fruit een gedeelte van zijn voedingsvezels kunnen verliezen wanneer het geperst wordt. En daarbij is fruitsap op lange termijn ook nog eens slecht voor je tanden.

Dit klinkt als een heleboel nadelen, maar dat valt natuurlijk wel mee. Fruitsap blijft vol zitten met allerlei belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam en dat je er dik van zou worden, is wat overdreven. Vergelijk een gezond sapje maar eens met een koek als tussendoortje. Toch mogen fruitsapjes geen vervanging worden van het fruit dat je iedere dag hoort te eten. Wanneer je namelijk kauwt op een stuk fruit, wordt er een seintje naar je hersenen gestuurd waardoor je lichaam dit beter kan verteren. Gebruik fruitsapjes daarom als een aanvulling op je dagelijkse hoeveelheid vitamientjes, maar probeer hier niet je gehele fruitconsumptie mee op te vullen.

Bron:
Women’s Health

Fotocredits:
Uw Hulp In Huis

Share This