Kruiden, hoe bewaar je ze?

Kruiden, hoe bewaar je ze?

Heb je een kruidentuintje of koop je regelmatig verse kruiden in de supermarkt? Dan wil je ze natuurlijk wel zo lang mogelijk kunnen bewaren. Dat kun je op verschillende manieren doen, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.

In de koelkast

Als je kruiden in de koelkast bewaart, blijven ze langer vers. Snijd ze van te voren schuin af en zet ze vervolgens in een bakje water. Sluit het bakje af met een plastic zakje zodat de kruiden helemaal bedekt zijn. Dit zakje kun je met een elastiekje vastmaken aan het potje. Een andere veelgebruikte manier is het inwikkelen in een vochtig stuk keukenpapier. De kruiden kun je vervolgens het beste in de groentelade van je koelkast leggen, hier blijven ze ongeveer een week goed. Basilicum is een uitzondering en kan het beste bij kamertemperatuur bewaard worden. Zwarte blaadjes zien er immers een stuk minder smakelijk uit.

Kruiden drogen

Wanneer je een kruidentuintje hebt, is het misschien handig om een deel van je kruiden te drogen en zelf in potjes te stoppen. In de supermarkt kun je gedroogde kruiden in potjes kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te maken. Hang ze hiervoor ondersteboven aan een touwtje op een droge plek en laat ze een tot twee weken zo hangen.

Vriezer

Tenslotte kun je ervoor kiezen om kruiden in te vriezen. Spoel ze eerst af, droog de kruiden goed en verpak ze in kleine porties. Voor gebruik kun je ze beter niet ontdooien, zo blijft de smaak het best bewaard. In de vriezer blijven ze ongeveer een jaar houdbaar.

Fotocredits:
Canada

Share This